Monien maiden poliittisessa järjestelmässä on alahuone ja ylähuone, mutta Suomessa meillä näyttää olevan hullujenhuone. Näin twiittasi europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari viitaten eduskunnan työskentelyyn sen viimeisellä täysistuntoviikolla. Myös monet koulutusalan ammattilaiset ympäri Suomen höristivät korviaan, kun hallituksen lakiesitys lukioiden ja ammattikoulujen toimilupien uudistamisesta kaatui eduskunnan sivistysvaliokunnassa. Samoin kävi lakiesityksille opintotuen rajaamisesta ja toisen asteen rahoituksesta. Varhaiskasvatuslain uudistaminen sentään saatiin ensimmäisen vaiheen osalta hyväksytyksi, mutta senkin sisältö jäi kovin heppoiseksi. Alussa mainittu Jaakonsaaren twiitti on kyllä siinä mielessä osuva, että kovin harvoin on hallitus äänestänyt omia lakiesityksiään vastaan. Nyt tuli kansalle hupia koko rahan edestä. Vieläkö joku väittää, että politiikka on tylsää?

Näiden uutisten myötä raukesi monissa kunnissa vallinnut pelko siitä, että järjestämislupaehtojen avulla olisi käytännössä suljettu monta pientä oppilaitosta. Lakiesityksen raukeaminen on hyvä asia, koska kunnilla ei nyt ole mitään pakkohakua. Näin koulutuksen järjestäjät pääsevät omista lähtökohdistaan miettimään, mikä on paras tapa järjestää lukiokoulutusta ja taata sen saavutettavuus oman kunnan asukkaille jatkossa. Silti sellaiseen ajatteluun, että jollain paikkakunnalla ei lakiesityksen raukeamisen vuoksi tarvitsisi lainkaan vaivata päätä lukiokoulutuksen tulevaisuuden suhteen, ei kuitenkaan ole varaa. Olosuhteet eivät muutu mihinkään ja pienten maaseutulukioiden tulevaisuus on edelleen uhattuna.

OAJ Lapin alueyhdistyksen toimintavuosi on käynnistynyt vilkkaasti. Erityisen merkityksellisen tästä keväästä tekee huhtikuussa pidettävät eduskuntavaalit. On tärkeää, että lapista saadaan opettajataustaisia tai muuten koulutusmyönteisiä edustajia turvaamaan maan suurimman mutta harvaanasutuimman maakunnan lasten tulevaisuutta. OAJ Lappi järjestääkin vuosikokouksensa yhteydessä eduskuntavaalipaneelin, johon on kutsuttu ehdokkaita kaikista maakunnan alueella toimivista puolueista. On erityisen toivottavaa, että aktivoidumme kansalaisina vaikuttamaan koulutuksen puolesta. Myös paikallisyhdistyksen kannattaa järjestää tai osallistua paikkakunnilla järjestettäviin vaalitilaisuuksiin. Kiperiä kysymyksiä koulutuksesta on helppo keksiä. Vähintä, mitä yksittäisenä jäsenenä voi tehdä, on käyttää äänioikeutta. Siis, muista äänestää!