Kävelykadun tapahtuma

OAJ:n toimiston Heikki ja Ulla pystyttivät valkoisen OAJ-teltan iloisen vihreine staneineen Kemin kävelykadulle ennätysajassa. Aurinko paistoi koko päivän ja sää oli jo varsin syksyisen kirpakka. Teltalla oli tarjolla kahvia isojen ja maukkaiden hillomunkkien kera. 

City-Marketin edessä ja Kävelykadulla jaettiin OAJ flyereita ja teepaketteja 
ohikulkijoille ja jututettiin heitä ja kannustettiin kuuntelemaan teltalle pyydettyjä puheenvuoroja koulutuksen nyky tilasta ja  tulevaisuudesta Kemissä.

Saimme teltalle puhumaan Kemin valtuustoryhmien edustajia: Aarne Pasanen (Kok), Aarne Tiilikainen (Vas), Teija Jestilä (SDP), Juha Taanila (Kesk), Anneli 
Rantala (PS), valitettavasti vihreiden edustaja Tuula Sykkö ehti työkiireiltään 
paikalle vasta kun telttaohjelma oli jo päättynyt. Kaikki valtuustoryhmät 
kertoivat omia ja edustamansa valtuustoryhmän näkemyksiä koulutukseen liittyen.

Telttatapahtuman avasi OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Kemin tilanteen 
konkretisoi PLM Kari Filpus. Juontajana oli toimittaja Juha Peltoperä, joka 
kyseli ja haastatteli myös muita teltalle kutsuttuja: näyttelijä Tatja Hirvomäki kertoi varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen näkymistä vanhemman näkökulmasta, Satu Keinänen toi tilaisuuteen Takajärven peruskoulun vanhemapainyhdistyksen näkemyksiä koulumaailmasta, Taisto Saari edusti Kemin teollisuuden näkemyksiä millaista koulutusta tarvitaan, Juhani Himanka puolestaan kertoi kolmannen sektorin yhteistyöstä ja uusista mahdollisuuksista koulujen kanssa.

Puheenvuorot toivat monipuolisen läpileikkauksen millaista koulussa parhaimmillaan voisi olla ja mitä todellisuus on. Yleisöä oli paikalla jonkin verran – enemmän olisi toivonut tietysti paikalle kemiläisiä – mutta paikalle saapuneet /eksyneet / pakotetut 😉 olivat tilaisuuteen tyytyväisiä.

Iltatilaisuus

ChillOutissa järjestettyyn iltatilaisuuteen ilmoittautui ennakkoon 82 jäsentä. Ja paikalla taisi olla enenmmänkin kun ChillOutissa loppui ruoka ja liki 20 ihmistä sai tyytyä rippeisiin. Onneksi suurin osa heistä ei ollut tullut paikalle ruoan perässä vaan kuuntelemaan Olli Luukkaista ja tulevaisuustutkija Ilkka Halavaa.

Ilkka Halava maalasi eteemme Muuttuva opettajuus ja oppiminen -aiheesta sellaisia visioita  että ainakin allekirjoittaneen pää meni pyörälle Ilkan synnyttämien ajatusten tulvasta. Kiitos siis monipuolisesta ja ajatuksia herättävästä osuudesta. 

Erityisesti minun päähäni iskostui muutamia Ilkan lauseita – toivottasti ne 
asiayhteydestä irroitettuna eivät saa erimerkitystä… mutta haluan jakaa ne 
muillekin: Pitää haluta maailmanmestariksi, jotta pääsee maailmanmestariksi. Aiemmin koulu oli kotia huomattavasti jännittävämpi paikka, mutta ei enää. Oppiminen on hauskinta ja jännittävintä mitä elämässä on. Kun oppiminen loppuu työssä, se muuttuu merkityksettömäksi. Peruskoulussa istuu vierekkäisissä pulpeteissa oppilas joka tähtää kortistoon ja oppilas, joka tähtää maailmanmestariksi (kotitaustan merkitys). Ihminen saa vuodessa keskimäärin 10 min positiivista palautetta ja 2000-3000 min negatiivista palautetta (ja siitä suurin osa itsensä antamana).

Olli Luukkainen haastoi meitä omassa osuudessaan tulevaisuustyöhön – miettimään 
millaisessa työympäristössä olisi oppiminen optimaalista ja opetystyö parhaimmillaan. Tämä tulevaisuustyö on OAJ:n hallituksen seuraava satsaus 
opetustyön kehittämiseksi.

Ottakaamme siis haaste vastaan ja mietitään millainen olisi tulevaisuuden hyvä 
koulu: kasvatammeko ja opetammeko kouluissamme tulevaisuudessa maailmanmestareita. Ja kuinka saadaan kaikki olemaan 1,2- kertaisesti läsnä 
eikä 0,7-kertaisesti läsnä.

Kiitos että OAJ on the Road  syksyn kiertue oli Kemissä!