Tänä keväänä opetusalan sopimusneuvottelut ovat vähintään yhtä tiukassa tilanteessa kuin muutkin. Samalla kun työnantajat toistelevat, kuinka palkankorotusvaraa ei ole, on meillä opettajilla esittää useita oikeutettuja muutostavoitteita sopimuksiimme.

Opetusalallakin suuri huomio keskittyy kiky-tunteihin, ja palkattomasta työstä on kertakaikkisesti päästävä eroon. Jos kikyily ei lopu nyt, niin montako jatko-osaa on odotettavissa? Kiky 2? Kiky 6?

Entäpä mitä tehdään niille kuntien palveluksessa oleville opettajille, jotka eivät vielä ole opetusalan sopimuksessa? Itse pidän tärkeänä, että myös varhaiskasvatuksen opettajat saadaan lopulta samaan sopimuspöytään muiden opettajien kanssa.

Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä tiiviimmiksi neuvottelut käyvät ja sitä voimakkaampia vaikuttamisyrityksiä tulemme kokemaan. Siksi kannattaa seurata OAJ:n tiedotusta kaikissa järjestömme kanavissa. Siellä katkotaan siivet hurjimmilta huhuilta.

Tänä keväänä on oikeasti syytä varautua lakkoon. Tavoitteena on tietysti aina ensisijaisesti hyvä sopimus, mutta jos sopimukseen ei muuten olla pääsemässä, on työtaistelukin mahdollinen. Lakko on aina järjestön tekemä päätös: kun järjestö on tehnyt päätöksen lakosta, on jokainen sen piiriin kuuluva velvollinen noudattamaan järjestön tekemää päätöstä.

Työnantaja ei voi kieltää lakkoon osallistumista, eikä yksittäinen lakkolainen voi joutua henkilökohtaiseen vastuuseen työstä poisjäämisen vuoksi tai kieltäytyessään tekemästä lakonalaista työtä. Mahdollisen lakon aikana työnantajat eivät voi velvoittaa jäseniä tekemään minkäänlaista lakonalaista työtä (esimerkiksi etätyötä kotona). Opiskelijoille ei myöskään valmistella etukäteen suunnitelmia mahdollisen lakon aikaisista opinnoista, suunnitella tehtäviä tai jaeta materiaalia pitämättä jääneistä oppitunneista. 

Opettajan työvelvoite ei jatku kesälle mahdollisen lakon vuoksi. Esimerkiksi jos järjestö päättää työtaistelusta perusopetuksen puolella, eivät lakon vuoksi pitämättä jääneet koulupäivät siirry lakossa olleiden opettajien tehtäväksi myöhempänä ajankohtana.

OAJ on varautunut mahdolliseen työtaisteluun myös taloudellisesti: järjestö maksaa lakkoavustusta kaikille työtaistelussa oleville jäsenille. Lakkoavustuksen suuruus on vähintään 100 euroa/päivä.

Toivon, että jokainen jäsenemme on mukana yhteisessä rintamassa näidenkin sopimusneuvotteluiden ja mahdollisen lakon aikana. Vaikka tänä keväänä tavoittelisimme lakolla jotakin sellaista, joka ei vaikuta juuri Sinun työhösi, voi ensi kerralla tilanne olla toinen. Kun olemme yhteisen opettajuuden asialla solidaarisesti ja yhtenä rintamana, voimme päästä yhteisiin tavoitteisiimme.

Tälläkin kerralla voi perustellusti sanoa: yhdessä olemme enemmän ja vain yhdessä olemme OAJ.